Vicepremierul Oleg Serebrian, mesaj pentru cetățenii din stânga Nistrului: „Vom interveni cu ajutor rapid”
12:26 | 09.01.2025 Categorie: Societate
Chişinău, 9 ian. /MOLDPRES/. „Guvernul Republicii Moldova este alături de cetățenii săi, contrar a ceea ce se vehiculează în presa controlată de Tiraspol, vom interveni cu ajutor rapid și nu-i vom lăsa de izbeliște.” Afirmația a fost făcută de viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, care a menționat că astăzi va avea o întrevedere cu președintele în exercițiu al OSCE, Elina Valtonen, care va merge și la Tiraspol, comunică MOLDPRES.
Vicepremierul pentru Reintegrare, alături de conducerea de vârf a statului, se află într-o vizită în stânga Nistrului, unde a avut întâlniri cu autoritățile locale pentru a discuta despre criza energetică. „Discuțiile au vizat sprijinul oferit până acum și pașii următori. S-a vorbit despre listele de ajutoare care urmează a fi distribuite în aceste localități, despre conectarea la gaz natural și la rețelele de energie electrică. Unele localități au și probleme legate de gaz și de electricitate, iar altele sunt foarte greu conectabile la rețelele noastre. Va dura 3-4 luni și este vorba despre investiții mari, dar și despre lucrări de proiectare și lucrări de teren de durată,” a opinat Serebrian.
El a anunțat că urmează să poarte discuții și cu cei de la Tiraspol pe subiecte sensibile, precum conectarea localităților Copanca și Varnița la rețelele electrice ale Republicii Moldova, folosind infrastructura existentă. „Sperăm că vom avea aceste discuții săptămâna viitoare. Este nevoie mai curând de grupuri de lucru și de deschidere, pentru că putem organiza multe ședințe, dar dacă nu există dorință de cooperare, rămâne complicat,” a spus Serebrian.
Vicepremierul a specificat că în câteva ore va avea o discuție cu președintele OSCE, care va merge și la Tiraspol. „Noi sperăm că vom avea și o reuniune în formatul 1+1. Este nevoie mai curând de grupuri de lucru și de deschidere, pentru că putem face foarte multe ședințe, putem trimite foarte multe mesaje, dar dacă nu este dorința de cooperare și nu e primită această mână întinsă a Chișinăului, a Occidentului, atunci este mai complicat. Ne gândim și la felul cum putem oferi și pâine în anumite localități pentru că sunt probleme legate și de funcționarea întreprinderilor de panificație, alimente - toate astea le putem oferi cetățenilor. Am avut o discuție cu președintele raionului Dubăsari cum putem alimenta cu pâine, alimente localitățile din raionul Dubăsari care nu se află sub controlul constituțional,” a precizat viceprim-ministrul.
Serebrian a ținut să transmită și un mesaj de susținere pentru cetățenii din stânga Nistrului: „Republica Moldova, Guvernul Republicii Moldova este alături de cetățenii săi. Contrar a ceea ce se vehiculează în presa controlată de Tiraspol, vom ajuta acești oameni și vom interveni cu ajutor rapid. Nu-i vom lăsa de izbeliște.”
Potrivit datelor Celulei de criză a Guvernului, pe malul stâng, volumul de energie produs de MGRES/ Centrala de la Cuciurgan și hidrocentrala de la Dubăsari nu este suficient, fiind înregistrat un deficit acut. În aceste condiții, începând cu data de 7 ianuarie 2025, în regiunea transnistreană au loc întreruperi programate de energie electrică cu durata de 8 ore, pe întreg teritoriul regiunii. Pentru astăzi, 9 ianuarie, sunt anunțate deconectări în intervalele 08:00 - 12:00 și 16:00 - 20:00 pentru o parte din locuitori și între orele 12:00 - 16:00 și 20:00 - 00:00 pentru o altă parte.
La data de 6 ianuarie, Comisia pentru Situații Excepționale a dispus ca distribuitorul de energie electrică „Premier Energy” să conecteze satele Varnița și Copanca la rețeaua sa. Totodată, 14 localități vor fi integrate în rețelele de distribuție de gaze naturale ale operatorilor licențiați din cadrul „Moldovagaz”. Guvernul a oferit, de asemenea, ajutor umanitar, inclusiv rezerve de combustibil și generatoare, pentru a sprijini locuitorii afectați de criza energetică.
De la 1 ianuarie 2025 gazul rusesc nu mai tranzitează teritoriul Ucrainei și Gazprom a sistat livrările de gaze naturale către Republica Moldova invocând o datorie infirmată de auditul internațional. Gazul rusesc era consumat în regiunea transnistreană inclusiv la producerea energiei electrice de către Centrala de la Cuciurgan. Autoritățile de la Chișinău au acuzat Moscova de șantaj energetic menționând că Rusia folosește energia ca armă politică.