ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

FOTO // BILANŢ 2024: Regiunea de Nord, o destinație atractivă pentru investitori, turiști şi relații de colaborare cu partenerii de dezvoltare

12:42 | 10.01.2025 Categorie: Regiuni

Chişinău, 10 ian. /MOLDPRES/. Activitățile de planificare strategică și de implementare a proiectelor și programelor în Regiunea de Dezvoltare Nord, desfășurate de Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Nord pe parcursul anului 2024, au fost orientate spre îndeplinirea obiectivelor de dezvoltare regională în domenii de intervenție precum aprovizionarea cu apă și canalizare, dezvoltarea urbană și valorificarea infrastructurilor de afaceri. Totodată, ADR Nord a desfășurat activități de promovare a Regiunii de Dezvoltare Nord ca pe o destinație atractivă pentru investitori și turiști, dezvoltând relații de colaborare cu partenerii de dezvoltare, transmite MOLDPRES.

Planificare strategică și cooperare cu partenerii

Activitățile de planificare strategică și cooperare cu partenerii de dezvoltare au continuat să determine în mare măsură realizarea proiectelor de infrastructură și alte activități esențiale pentru implementarea cu succes a politicii de dezvoltare regională în nordul țării. În acest sens, printre cele mai importante realizări de anul trecut ale ADR Nord se numără elaborarea și aprobarea Programului Național de accelerare a dezvoltării municipiului Bălți ca pol de dezvoltare pentru anii 2024-2028, cartea-ghid „Crearea planului de afaceri și începerea comerțului electronic pentru afacerile mici din mediul rural”, precum și o carte de bucate specifice Regiunii de Dezvoltare Nord.

Datorită bunelor relații de colaborare cu partenerii externi, ADR Nord a implementat anul trecut trei proiecte soft, finanțate de Estonia, Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și de Republica Slovacă. Proiectele soft implementate au contribuit la dezvoltarea afacerilor în nordul țării, eficientizarea energetică și la impulsionarea turismului în regiune.

La nivel regional, ADR Nord a inițiat actualizarea Programului regional sectorial în domeniul sporirii atractivității turistice a Regiunii de Dezvoltare Nord, a operaționalizat grupurile de lucru per domeniu de specializare inteligentă a Regiunii de Dezvoltare Nord, a desfășurat instruiri în vederea valorificării infrastructurilor de afaceri, a organizat ateliere de lucru în domenii aferente dezvoltării regionale și elaborării proiectelor din fondurile europene și a promovat politica de dezvoltare regională și specializarea inteligentă în Regiunea de Dezvoltare Nord.

Proiecte de infrastructură cu impact regional

Procesul de monitorizare a lucrărilor de construcție și montaj în cadrul proiectelor de infrastructură cu impact regional, precum și organizarea licitațiilor publice fac parte din activitățile de bază ale ADR Nord. În acest sens, în 2024, ADR Nord a finalizat implementarea a șase proiecte de infrastructură finanțate din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală (FNDRL)

În rezultatul implementării proiectelor de infrastructură cu impact regional, precedate de un șir de activități de planificare realizate în acest scop, ADR Nord a înregistrat rezultate importante în trei domenii de intervenție, în beneficiul locuitorilor Regiunii de Dezvoltare Nord.

În domeniul Asigurare cu apă și canalizare, ADR Nord a implementat proiecte în cadrul cărora au fost construite o stație de epurare (Glodeni) a apelor uzate (debit 240 m3/zi), o stație de pompare a apelor uzate (Edineț) și 9,2 km de rețele de canalizare (Glodeni și Edineț). De asemenea, a fost reabilitată parțial o stație de pompare a apelor uzate (Glodeni). Astfel, circa 8.600 de locuitori ai orașului Glodeni beneficiază de servicii de canalizare grație noii stații de epurare a apelor uzate, iar în orașul Edineț serviciul de epurare a apelor uzate a devenit accesibil pentru circa 300 de gospodării din sectorul de est al orașului.

Și locuitorii municipiului Soroca vor beneficia de servicii de canalizare îmbunătățite. În decembrie 2024, la Chișinău, ADR Nord a semnat contractul de finanțare pentru extinderea și îmbunătățirea serviciilor de canalizare în municipiul Soroca. În urma implementării acestei măsuri investiționale sprijinită de Grupul Băncii Mondiale, cu un buget de 8,2 mil. euro, la Soroca se va construi o nouă stație de epurare cu o capacitate de 2.300 m³/zi, două stații de pompare, 5,8 km de canalizare, 3 km de drum și 2,5 km de rețele electrice pentru noua stație de epurare.

Totodată, în 2024 au fost inițiate proiecte în rezultatul implementării cărora urmează să fie asigurat accesul la apă potabilă pentru circa 10 mii de locuitori din șapte sate din raionul Soroca și pentru aproximativ 3,5 mii de locuitori din patru sate din raionul Florești.

De asemenea, anul trecut a fost semnat contractul de finanțare pentru finalizarea și punerea în funcțiune a sistemului de apeduct magistral Prut-Fălești, care va asigura accesul la apă potabilă pentru localitățile raionului Fălești.

Totodată, mai multe localități din raionul Râșcani vor beneficia de apă potabilă, după ce în 2024, cu suportul Grupului Băncii Mondiale, au fost realizate un șir de activități pentru implementarea unei măsuri investiționale prin care serviciile de alimentare cu apă în clusterul Prut vor fi extinse și îmbunătățite.

Dezvoltarea urbană este un domeniu de intervenție în care se investește tot mai consistent în nordul țării, dovadă fiind finanțarea a șapte proiecte de dezvoltare și revitalizare urbană pe parcursul anului trecut. Astfel, prin intermediul a două proiecte de dezvoltare urbană, în municipiul Edineț a început construcția unui complex multifuncțional sportiv, iar în municipiul Soroca a fost construită infrastructura tehnico-edilitară la subzona Soroca a Zonei Economice Libere „Ungheni-Business". Totodată, în cadrul a cinci proiecte de revitalizare urbană, în orașele Drochia, Dondușeni și Sângerei au fost amenajate scuaruri, alei, trotuare și au fost construite terenuri de sport. De investiții în revitalizare urbană au mai beneficiat orașul Fălești, unde a fost construit acoperișul unei grădinițe, și municipiul Soroca, unde a fost renovată capital o grădiniță.

Valorificarea infrastructurilor de afaceri este domeniul de intervenție în care au fost investite resurse pentru dotarea cu echipament a Incubatorului de Afaceri din Soroca (IAS), care contribuie la dezvoltarea unui spectru larg de afaceri în regiune. Anterior, măsurile de renovare energetică a IAS a redus considerabil costurile de întreținere a clădirii.

În 2024, pentru implementarea proiectelor de infrastructură, ADR Nord a valorificat 76,3 mil. lei. Această sumă provine, în mare parte, din sursele FNDRL și din cofinanțările beneficiarilor.

Anul trecut, ADR Nord a valorificat circa 3 mil. lei din surse operaționale alocate din FNDRL pentru reabilitarea și adaptarea unui edificiu de arhitectură de importanță națională din orașul Bălți. Renovarea clădirii istorice urmează să fie finalizată în acest an în baza unui contract de antrepriză în valoare de circa 13 mil. lei.

Monitorizare și evaluare

Monitorizarea și evaluarea reprezintă o parte esențială a efortului ADR Nord pentru asigurarea durabilității investițiilor în perioada post-implementare a proiectelor de infrastructură. În acest sens, în 2024, ADR Nord a evaluat două proiecte și a monitorizat 18 proiecte de infrastructură implementate anterior, în vederea asigurării durabilității acestora.

În spiritul aceluiași efort, ADR Nord a evaluat Programul Operațional Regional Nord pentru anii 2022-2024 și a venit cu unele propuneri pentru etapa următoare de planificare și programare la nivel regional. 

Concurs de selectare a proiectelor de infrastructură

Anul trecut, ADR Nord a desfășurat în nordul țării apelul competitiv de selectare a proiectelor de dezvoltare regională, lansat de Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. În acest sens, au fost organizate sesiuni de informare privind completarea notelor conceptuale, pe care aplicanții le-au depus, în premieră, în noul Sistem informațional de gestionare a proiectelor de dezvoltare regională și locală (mrdp.midr.gov.md), creat la nivel național.

Evenimente de promovare și obiective de dezvoltare

În 2024, ADR Nord a organizat o suită de evenimente prin care au fost promovate politica de dezvoltare regională și Regiunea de Dezvoltare Nord. Printre acestea se numără conferința cu genericul „Perspectivele integrării europene pentru comunitățile din Regiunea de Dezvoltare Nord a Republicii Moldova”, organizat în contextul Zilei Europei la Bălți, și Zilele Regiunii de Dezvoltare Nord, ediția a X-a, eveniment tradițional ce a inclus o conferință internațională cu genericul „Dezvoltare regională prin specializare inteligentă” și Forumul „15 ani de dezvoltare regională”, organizat la Chișinău. De asemenea, în cadrul campaniei „EU vine la TINE!”, organizată la Bălți de Centrul Media pentru Tineri, ADR Nord a prezentat cinci proiecte finanțate de Uniunea Europeană, pe care le-a implementat în nordul țării în perioada 2020-2022.

Anul trecut, reprezentanți ADR Nord au efectuat vizite de studiu și au participat la evenimente internaționale în Estonia, România, Polonia, Egipt și Germania.

Principalele obiective ale ADR Nord în anul 2025 sunt: asigurarea accesului la servicii și utilități publice de calitate, facilitarea creșterii economice, atragerea investițiilor în regiune și îmbunătățirea guvernanței la nivel regional. Valorificarea relațiilor de cooperare cu partenerii externi va completa, în continuare, șirul de priorități în activitatea ADR Nord.

 

img25000212

img25000212

img25000212

img25000212

img25000212

img25000212

img25000212

img25000212

img25000212

img25000212

img25000212

img25000212

img25000212

img25000212

img25000212

img25000212

img25000212

img25000212

img25000212

img25000212

img25000212

img25000212

img25000212

img25000212

img25000212

img25000212

img25000212

img25000212

img25000212

img25000212

img25000212

img25000212

img25000212

img25000212

img25000212

img25000212

img25000212

img25000212

img25000212

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!