Semne bune să se-adune. Tradiţii în ajunul Anului Nou pe stil vechi
18:13 | 13.01.2025 Categorie: Cultură
Chişinău, 13 ian. /MOLDPRES/. Astăzi, 13 ianuarie, în Ajunul Sfântului Vasile sau Anul Nou pe stil vechi, creștinii ortodocși din Moldova urmează tradiții străvechi, iar superstițiile legate de această zi sunt considerate semne pentru bunăstarea și norocul în anul ce urmează. Una dintre cele mai cunoscute tradiții este așezarea a 12 coji de ceapă, fiecare cu sare, care se lasă peste noapte, transmite MOLDPRES.
Conform obiceiului, în dimineața zilei de 14 ianuarie, dacă ceapa a lăsat apă, înseamnă că luna respectivă va fi ploioasă. Dacă nu s-a format umezeală, se preconizează o lună secetoasă. Totodată, se spune că o noapte senină de Sfântul Vasile vestește un an prosper și liniștit.
Fetele nemăritate respectă obiceiul de a confecționa „punți” din crenguțe de măr, decorate cu inel, busuioc și alte simboluri, iar dacă dimineața acestea sunt acoperite de brumă, fetele vor avea parte de o căsătorie cu un bărbat înstărit. În multe zone, există superstiția că prima persoană care intră în casă în ziua de Sfântul Vasile trebuie să fie un bărbat, deoarece acest lucru aduce noroc și poate influența prosperitatea anului.
De asemenea, pentru a atrage norocul, se recomandă diverse gesturi, cum ar fi vărsarea vinului pe masă, spargerea unui pahar alb sau darea de pomană.
Printre alte tradiții, romii din unele regiuni împodobesc un cap de porc cu panglici și mărgele și colindă gospodăriile pentru a aduna bucate și bani, iar oamenii sunt încurajați să folosească uneltele cu care lucrează în timpul anului pentru a se asigura de spor. În plus, se crede că pentru a fi sănătos tot anul, trebuie să te ștergi cu un prosop în care ai pus un ban de aur sau argint, imediat după ce te-ai spălat pe față.
Aceste tradiții și superstiții sunt păstrate cu sfințenie în multe zone ale țării, oferind un cadru de spiritualitate și speranță pentru anul care începe.