Operatorii din domeniul alimentar vor activa conform unui nou regulament cu privire la produsele ecologice
13:00 | 14.01.2025 Categorie: Economie
Chişinău, 14 ian. /MOLDPRES/. Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) aminteşte operatorilor din domeniul alimentar despre intrarea în vigoare, din ianuarie 2025, a Regulamentului de stabilire a normelor privind controalele și alte măsuri de asigurare a trasabilității și conformității în cadrul producției ecologice și etichetarea produselor ecologice. Documentul a fost aprobat prin Hotărârea Guvernului cu privire la sistemul de control și certificare a producției ecologice, recunoașterea organismelor de control și supraveghere a activității acestora, transmite MOLDPRES.
Potrivit ANSA, în conformitate cu prevederile pct. 5 din Regulament, „operatorii sau grupurile de operatori care produc, prelucrează, distribuie, depozitează, importă, exportă și/sau comercializează produse ecologice au obligația: să-și înregistreze activitatea la autoritatea de control în conformitate cu art. 24 alin. (1) din Legea nr. 237/2023, la intrarea în sistemul de producție ecologică; să notifice anual autorității de control activitatea sa, prin depunerea fișelor de evidență în modul stabilit și completarea acestora conform modelelor prevăzute în anexele nr. 1-3; să își supună activitatea sistemului de control și certificare efectuat de organismul de control acreditat și recunoscut în conformitate cu art. 35 alin. (1) din Legea nr. 237/2023 și cu prevederile capitolului II din Regulamentul de stabilire a normelor privind recunoașterea organismelor de control și supravegherea activității acestora”.
„Prin urmare, operatorul sau grupul de operatori poate depune fișele de evidență pentru anul 2025 pe suport de hârtie la adresa poștală: str. M. Kogălniceanu, 63, MD-2009, mun. Chișinău, Republica Moldova sau prin intermediul poștei electronice, info@ansa.gov.md, cu respectarea prevederilor Legii privind identificarea electronică și serviciile de încredere”, rezumă Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor.