Facturi de 0 lei la energie: Succes obţinut de două companii vinicole din Cricova, datorită investițiilor în parcuri fotovoltaice
18:00 | 14.01.2025 Categorie: Regiuni
Chişinău, 14 ian. /MOLDPRES/. Două companii vinicole din Cricova achită facturi de energie de 0 lei datorită investițiilor în parcuri fotovoltaice. Este vorba de Combinatul de vinuri Cricova și Casa vinicolă Luca care, datorită investițiilor în energie regenerabilă, au obţinut un impact semnificativ asupra economiilor la facturile de energie, transmite MOLDPRES.
Potrivit lui Sorin Maslo, directorul general al Combinatului de Vinuri "Cricova" S.A., investițiile realizate în parcuri fotovoltaice au o capacitate totală de 340 kWh, amplasate la Cricova și Cahul. Aceste investiții au fost subvenționate de Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură și au permis companiei să-și reducă consumul de energie electrică din rețea cu 20%.
De asemenea, Sorin Maslo a subliniat că investițiile în energie regenerabilă sunt doar o parte a strategiei de sustenabilitate a companiei. Pe lângă reducerea emisiilor de carbon, întreprinderea implementează soluții eco-friendly precum reciclarea materialelor de ambalare, utilizarea ambalajelor biodegradabile și optimizarea proceselor tehnologice pentru a reduce consumul de apă și energie. „Energia regenerabilă și sustenabilitatea nu sunt doar inițiative, ci reprezintă o viziune pe termen lung pentru dezvoltarea responsabilă a companiei”, a declarat Sorin Maslo.
La rândul său, fondatorul Vinăriei Luca, Ion Luca, a evidențiat facturile de energie electrică de 0 lei la hala de producție, graţie investițiilor în panouri fotovoltaice cu o capacitate de 5 kW și două pompe de căldură. Acestea au fost achiziționate prin intermediul proiectului de ecologizare a afacerilor în cadrul Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA). „Aceste soluții acoperă integral consumul necesar de energie, iar, având în vedere creșterea producției, compania intenționează să mărească capacitatea la 7 kW. Vinăria produce anual 85 de mii de sticle de vin și exportă în 15 state ale lumii”, estimează Ion Luca.
Potrivit Carolinei Novac, secretar de stat la Ministerul Energiei, Republica Moldova a triplat capacitatea de producere a energiei fotovoltaice în acest an. Carolina Novac a subliniat sprijinul oferit producătorilor prin diverse mecanisme, inclusiv tarife fixe și prețuri fixe garantate pe o perioadă de 15 ani, precum și programe de facturare netă destinate micilor producători.
„Agenda Ministerului Energiei se concentrează pe eficiența energetică și sprijinirea producătorilor care investesc în surse regenerabile de energie. Anul acesta, Republica Moldova a triplat capacitatea de producție a energiei fotovoltaice, atingând o capacitate instalată de 521 MW. Mergem ferm spre îndeplinirea obiectivului nostru de a atinge un consum de 30% energie regenerabilă în mixul de energie electrică până în 2030. În prezent, producția domestică de energie regenerabilă ajunge să acopere până la 15% din consumul zilnic de pe malul drept al Nistrului. Deasemenea, în cadrul eforturilor noastre continue de a sprijini producătorii de energie regenerabilă, vom introduce măsuri suplimentare, inclusiv mecanisme de subvenționare pentru achiziționarea bateriilor solare”, a subliniat oficialul.
Guvernul susține producătorii prin trei mecanisme principale: facturarea netă, destinată prosumatorilor (gospodăriilor casnice și micilor producători) cu instalații pentru consum propriu; tarife fixe pentru 15 ani, aplicabile parcurilor și centralelor de până la 1 MW fotovoltaic sau 4 MW eolian; și prețuri fixe pe aceeași perioadă, pentru capacități mai mari, atribuite prin licitație. Alte proiecte importante de eficiență energetică includ programul EcoVoucher și Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală (FNDRL).