ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

FOTO Locuitorii din Corten, Taraclia, au sărbătorit „Trifon Zarezan” - asociat cu îngrijirea viței-de-vie

14:48 | 15.02.2024 Categorie: Regiuni

Chişinău, 15 feb. /MOLDPRES/. Satul Corten din raionul Taraclia a găzduit ieri tradiționala sărbătoare din cultura bulgară, dedicată fertilității și agriculturii - „Trifon Zarezan, asociată cu îngrijirea viței-de-vie, transmite MOLDPRES.

În acest an, la eveniment au fost invitați oficiali guvernamentali, reprezentanți ai corpului diplomatic și membri ai Legislativului. Oaspeții au fost antrenați într-un ritual de tăiere simbolică a viței-de-vie, în speranța unei recolte bogate.

Prezent la eveniment, vicepremierul Vladimir Bolea, ministru al Agriculturii şi Industriei Alimentare (MAIA) a transmis un mesaj de felicitare, în care şi-a exprimat admirația și recunoștința pentru munca viticultorilor. „De baștină sunt din sudul Moldovei, o regiune cu tradiții viniviticole. Am crescut printre oameni care și-au dedicat întreaga viață cultivării viței-de-vie. Am văzut care este relația specială dintre viticultori și fiecare mlădiță de viță-de-vie. Această activitate este un mod de viață care contribuie nu doar la economia națională, dar și la bogăția culturală a țării”, a rezumat Vladimir Bolea.

Martir creștin din secolul al III-lea, Sf. Trifon Zarezan s-a născut și a trăit în Imperiul Roman, pe teritoriul Turciei de astăzi, și care sub, sub persecuțiile împăratului păgân Decius, a fost decapitat în anul 250 d.Hr. din cauza credințelor sale creștine. Modul în care imaginea lui s-a asociat cu vinul este un mister care persistă de milenii, multe legende considerându-l zeul păgân al vinului Dionysius, venerat de vechii traci, locuitori ai acestor pământuri.

Ritualul principal de sărbătoare este tăierea viței-de-vie. Se face, de obicei, de către bărbații viticultori, deși în tot mai multe locuri, femeile și fetele participă la sărbătoare. Dimineața după slujba de la biserică, oamenii merg în grup la vie. Acolo, stăpânul viei își face cruce spre răsărit, taie câteva crenguțe de viță, la mijlocul sau la capăt de rând, udă apoi cu vin, rădăcinile și porțiunea tăiată. În unele locuri se aruncă și cenușă. Apoi stropesc podgoria cu apă sfințită.

img24001090

img24001090

img24001090

img24001090

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!