ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

UE a alocat 2 mln de euro pentru reformarea instituțiilor care reglementează piața muncii din R. Moldova

14:24 | 11.04.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 11 apr. /MOLDPRES/. Uniunea Europeană a alocat 2 milioane de euro pentru reformarea instituțiilor-cheie care reglementează piața muncii din țara noastră. La Chișinău a fost lansat astăzi proiectul „Suportul UE pentru o piață a muncii mai incluzivă în Republica Moldova”, implementat de Organizația Internațională a Muncii (OIM), informează MOLDPRES.

Conferința de lansare a proiectului a avut loc în cadrul vizitei comune în țara noastră a Comisarului European pentru locuri de muncă și drepturi sociale, Nicolas Schmit și a Directorului General al OIM, Gilbert Houngbo. Scopul proiectului, ce are o durata de doi ani, este de a îmbunătăți accesul la oportunități de angajare.

„După reforma Inspectoratului de Stat al Muncii (ISM), am lansat o campanie de efectuare a vizitelor inopinate pentru detectarea muncii nedeclarate. În doar câteva luni, ISM a identificat peste 365 de cazuri de muncă nedeclarată și a legalizat peste 80% din cazuri, față de o medie de 40 de cazuri într-o perioadă similară din ultimii cinci ani. În 2023, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) a încadrat în muncă peste 11.000 de persoane și a oferit consiliere profesională la peste 16.000 de persoane, majoritatea elevi și studenți”, a declarat ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu.

Noul proiect lansat va include diversificarea serviciilor și programelor de ocupare a forței de muncă; extinderea furnizării de servicii personalizate; îmbunătățirea sistemului de management al performanței și îmbunătățirea sistemului de formare internă pentru personalul ANOFM.

„Întrucât Moldova se pregătește să adere la UE, aceasta este o oportunitate considerabilă de a stimula piața muncii și sistemele de protecție socială. Sursa de bunăstare a Republicii Moldova este reprezentată de oamenii săi: prin investiții în competențele acestora, prin crearea de locuri de muncă de calitate și prin combaterea sărăciei și a excluziunii sociale, se obține un câștig reciproc: pentru incluziunea socială și pentru economie. Sunt mândru să lansez astăzi noul proiect UE-OIM împreună cu DG Houngbo al OIM, pentru a îmbunătăți perspectivele de angajare și a transforma Moldova într-o țară mai incluzivă și mai prosperă, înainte de aderarea la UE”, a spus Comisarul European pentru locuri de muncă și drepturi sociale, Nicolas Schmit.

Un alt obiectiv al Proiectului este îmbunătățirea performanțelor MMPS și ale ISM în ceea ce privește îmbunătățirea condițiilor de muncă și protejarea drepturilor lucrătorilor. „Am venit pentru a doua oară în Moldova pentru a reafirma constituenților noștri tripartiți că OIM este ferm angajată să colaboreze cu ei pentru a îmbunătăți accesul la oportunități de angajare mai multe și mai bune, construind o piață a muncii incluzivă și echitabilă. Aș dori să mulțumesc Comisiei Europene pentru suportul acordat în obiectivul nostru comun de a promova munca în condiții decente în Moldova”, a afirmat directorul General al OIM, Gilbert F. Houngbo.

Potrivit statisticilor, aproape 30 la sută dintre femeile tinere și bărbații tineri din R. Moldova sunt în categoria NEET - nu au loc de muncă, nu urmează o formă de învățământ și nu participă la activități de formare profesională. Astfel, proiectul își va concentra intervențiile pe îmbunătățirea cadrului legal, politicilor și capacităților pentru un acces sporit la piața muncii și condiții de muncă mai bune în Moldova. De asemenea, se va acorda sprijin pentru a aduce legislația națională cu privire la forța de muncă și muncă în conformitate cu acquis-ul UE și standardele OIM. Acesta vizează direct trei beneficiari: MMPS, ANOFM și ISM.

img24002633

img24002633

img24002633

img24002633

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!