ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Procurorii au finalizat examinarea procesului penal privind concursul CSP pentru funcția de Procuror General

13:12 | 15.04.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 15 apr. /MOLDPRES/. Procuratura Anticorupție a anunțat astăzi că a finalizat examinarea procesului penal, prin care au fost investigate pretinsele acțiuni ilicite ale unui membru al Consiliul Superior al Procurorilor (CSP), în legătură cu concursul public pentru selectarea candidatului la funcția de Procuror General al Republicii Moldova, comunică MOLDPRES.

Potrivit PA, persoana era suspectată de abuz de putere. Procesul penal a fost inițiat la 1 martie 2024 de către Procuratura Anticorupție, în baza autosesizării.

Conform PA, „în cadrul procesului penal, procurorul a constatat că Olesea Vîrlan a folosit intenționat situația de serviciu ca membru al Consiliul Superior al Procurorilor, manifestată în evaluarea cu rea-credință, deprecierea în mod arbitrar, neasigurarea egalității de șanse, examinarea și aplicarea subiectivă a criteriilor de evaluare, în ceea ce privește cariera și candidatura lui Ion Munteanu la funcția de Procuror General”.

„Probele acumulate în cardul procesului penal ridică o bănuială rezonabilă că, în acordarea unui punctaj arbitrar și lipsit de obiectivitate și meritocrație de 3,5 candidatului Ion Munteanu, Olesea Vîrlan a acționat în interesul unei terțe persoane. Cu privire la daunele cauzate interesului public prin acțiunile membrului CSP, Olesea Vîrlan, au fost afectate grav interesele instituționale ale Procuraturii, afectată grav imaginea CSP-ului. A fost afectat întregul sistem de justiție al Republicii Moldova, inclusiv fiind încălcat flagrant obligativitatea față de procesul de integrare Europeană care prevedea alegerea Procurorului General până la sfârșitul lunii martie. La fel, membrului CSP au prejudiciat interesele publice și prin faptul că a fost afectată imaginea Comisiei Pre-Vetting”, se arată în comunicatul instituției.

Astfel, în rezultatul investigației, Procurorul–șef al Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a emis ordonanță de refuz în începerea urmăririi penale, cu clasarea procesului penal, din motiv că fapta nu întrunește elementele infracțiunii, dar constituie contravenția de abuz de putere.

Contravenția de abuz de putere se sancționează cu amendă de la 1500 la 4500 lei cu privarea de dreptul de a deține o anumită funcție sau de dreptul de a desfășura o anumită activitate pe un termen de la 3 luni la un an.

Olesea Vîrlan a fost eliberată din funcție la 19 martie 2024.

img24002730

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!