ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Președintele CC: „Inițiativa de revizuire a Constituției nu afectează caracterul suveran, independent și unitar al R. Moldova, nici statutul de neutralitate”

16:50 | 16.04.2024 Categorie: Politică

Chişinău, 16 apr. /MOLDPRES/. Inițiativa de revizuire a Constituției nu afectează caracterul suveran, independent și unitar al Republicii Moldova, nici statutul de neutralitate permanentă, suprimarea drepturilor și a libertăților fundamentale ale cetățenilor sau a garanțiilor acestora. Declarația a fost făcută astăzi de președintele Curții Constituționale (CC), Domnica Manole, după ce Curtea a avizat pozitiv proiectul de lege pentru modificarea Constituției, care prevede organizarea referendumului privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, informează MOLDPRES.

Președintele CC a subliniat că în cadrul referendumului republican constituțional, poporul are prerogativa de a exercita direct suveranitatea națională, exprimând voința cu privire la cele mai importante probleme ale societății și ale statului. „Hotărârile adoptate în baza rezultatelor referendumului republican constituțional au putere juridică supremă, fără o eventuală confirmare a Parlamentului”, a spus Domnica Manole.

Aceasta a specificat că o eventuală accedere a Republicii Moldova la Uniunea Europeană nu va submina supremația Constituției în sistemul de drept național din perspectiva suveranității naționale.

„Inițiativa de revizuire a Constituției nu afectează caracterul suveran, independent și unitar al statului Republica Moldova, nici statutul de neutralitate permanentă, suprimarea drepturilor și a libertăților fundamentale ale cetățenilor sau a garanțiilor acestora. Propunerea legislativă aduce la îndeplinire un efort de durată al statului și autorităților Republicii Moldova de a se apropia de UE”, a afirmat Domnica Manole.

Referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană a fost inițiat de președintele țării Maia Sandu și ar urma să se desfășoare pe 20 octombrie curent, în aceeași zi cu alegerile prezidențiale. Acesta va conține întrebarea: „Sunteți pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”.

img24002777

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!