Ambasadorul Chinei în Republica Moldova, Yan Wenbin: „Invităm producătorii moldoveni să îmbogățească tipurile de produse agricole exportate în China”
16:16 | 30.09.2024 Categorie: Interviuri, Comentarii, Evenimente
Chişinău, 30 sep. /MOLDPRES/. Interviu cu ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Populare Chineze (RPC) în Republica Moldova, Yan Wenbin, cu prilejul aniversării celor 75 de ani de la Proclamarea RPC. Interviul a fost oferit pentru MOLDPRES, TRM, Noi.md, Infotag.
Domnule ambasador, vă rugăm să acceptați felicitările noastre cu ocazia sărbătorii. Anul 2024 marchează cea de-a 75-a aniversare a proclamării Republicii Populare Chineze. Care sunt principalele realizări ale poporului chinez către această remarcabilă aniversare?
Anul acesta se împlinesc 75 de ani de la proclamarea Republicii Populare Chineze. În ultimii 75 de ani, sub conducerea Partidului Comunist Chinez, China a trecut de la etapa a sărăciei și slăbiciunii la prosperitate relativă, și a creat două miracole în istoria dezvoltării umane, și anume dezvoltare economică rapidă și stabilitate socială pe termen lung.
În acest an, China și-a continuat eforturile de modernizare industrială și de dezvoltare independentă științifică și tehnologică, cu industrii emergente precum circuitele integrate și inteligența artificială în dezvoltare dinamică, navigația Beidou furnizând servicii în toată lumea, zborurile comerciale ale aeronavelor produse de China și vehiculele cu energie nouă populare în lume. Misiunea chineză Chang'e 6 a reușit să aducă prima mostră pe spatele Lunii în istoria omenirii, aducând cu succes 1,935.3 grame de mostre lunare. A fost, de asemenea, cea mai avansată misiune de explorare lunară din punct de vedere tehnologic din istoria spațială a Chinei până în prezent.
China acordă, de asemenea, o mare importanță dezvoltării durabile și promovării coexistenței armonioase între ființele umane și natură. La începutul fondării Republica Populare Chineze, acoperirea forestieră a Chinei era de numai 8,6%, cu furtuni de nisip galopante și o eroziune foarte gravă a solului. Astăzi, China este prima țară din lume care a atins „creșterea zero” în ceea ce privește degradarea terenurilor, iar acoperirea sa forestieră a crescut la 24,02 %, devenind astfel principala forță în „ecologizarea” globală.
Este dificil să enumerăm toate realizările noastre, dar aș dori să le rezum într-un singur cuvânt: industrializare. În ultimii 75 de ani, China a realizat cea mai mare și cuprinzătoare revoluție industrială din istoria omenirii, devenind cea mai mare țară industrializată din lume, și a explorat cu succes calea spre modernizare în stil chinezesc.
Există multe motive pentru succesul Chinei, dar cred că cea mai importantă este conducerea stabilă, și anume Partidul Comunist Chinez (PCC). PCC a asigurat coerența și continuitatea politicilor și strategiilor de dezvoltare ale Chinei. Acesta este motivul pentru care țara noastră este capabilă să formuleze și să pună în aplicare planuri pe termen lung pentru 5, 10, 20 și chiar 50 de ani. Nicio altă țară în afara Chinei nu este capabilă de o astfel de planificare pe termen lung, ceea ce reprezintă avantajul nostru unic.
Anul acesta se împlinesc 46 de ani de la punerea în aplicare a politicii de reformă și deschidere spre exterior, iar recent a avut loc cea de-a treia sesiune plenară a celui de-al 20-lea Comitet Central al PCC. Ce impact a avut această politică asupra dezvoltării Chinei, în special asupra imaginii sale pe scena mondială?
În decembrie 1978, cea de-a treia sesiune plenară a celui de-al 11-lea Comitet Central al PCC a luat decizia istorică de a reorienta activitatea partidului și a țării către construcția economică și de a pune în aplicare politica de reformă și deschidere spre exterior. Am aderat întotdeauna la această politică, care a durat până astăzi aproape 50 de ani. Am urmărit dezvoltarea prin deschidere, promovând în același timp dezvoltarea lumii prin propria noastră dezvoltare. China este în prezent un partener comercial important pentru mai mult de 150 de țări și regiuni și este deja unul dintre cei mai mari investitori externi din lume. De-a lungul anilor, China a contribuit la mai mult de o treime din creșterea economică mondială și este cu adevărat locomotiva economiei mondiale. Cea de-a treia sesiune plenară a celui de-al 20-lea Comitet Central PCC, care a avut loc în luna iulie a acestui an, a formulat un set de reforme cuprinzătoare și măsuri de deschidere la nivel înalt, care au început deja să fie puse în aplicare. Acest lucru este crucial pentru dezvoltarea viitoare a Chinei și demonstrează atitudinea clară a Chinei în noua eră de a învăța unii de la alții și de a coopera cu restul lumii pentru câștige reciproce.
China urmărește o politică externă independentă de pace, urmează calea dezvoltării pașnice, se angajează să promoveze construirea unei comunități comune a destinului uman, susține multipolaritatea egală și ordonată și globalizarea incluzivă și cuprinzătoare. China a prezentat, de asemenea, o serie de inițiative majore, precum Inițiativa „O Centură, Un Drum”, Inițiativa pentru dezvoltare globală, Inițiativa pentru securitate globală și Inițiativa pentru civilizație globală. China se apropie de centrul scenei mondiale și și-a construit o imagine de mare putere independentă, justă, incluzivă, deschisă și dinamică.
China este unul dintre partenerii economici importanți ai Republicii Moldova. Moldova importă din China o gamă largă de produse, de la cele de primă necesitate până la echipamente de telecomunicații, și exportă o cantitate mare de vin în China. În ce domenii economice și comerciale China și Moldova au încă un mare potențial de explorare?
Piața vastă a Chinei a fost întotdeauna deschisă pentru întreprinderile din Moldova. După cum știm cu toții, vinul din Moldova cu nivelul ridicat al tehnologiei de fabricare, calitatea bună și prețul scăzut sunt, de asemenea, apreciate de consumatorii chinezi, iar Moldova poate continua să extindă amploarea exporturilor de vin în China. În prezent, autoritățile chineze examinează cererile de export de produse agricole în China, cum ar fi șrot de semințe de struguri, șrot de semințe de floarea-soarelui, semințe de struguri și morcovi etc. În același timp, invităm producătorii moldoveni de produse agricole să depună și alte cereri de export ale altor produse agricole la autoritățile chineze, astfel încât să se îmbogățească continuu tipurile de produse agricole de înaltă calitate exportate în China de partea moldovenească.
China încurajează și sprijină întreprinderile chineze să investească și să dezvolte afaceri în Moldova, să consolideze cooperarea în domeniile energiei noi, tehnologiei informației, infrastructurii și prelucrării produselor agricole și să depună eforturi pentru a realiza progrese rapide, astfel încât să se obțină rezultate reciproc avantajoase.
vara trecută, la Chișinău a avut loc Forumul de Cooperare de Investiție China-Moldova, la care au participat reprezentanții a circa 20 de companii din China. Ce rezultate a obținut forumul? Au existat proiecte și acorduri concrete?
În luna iunie a acestui an, am organizat pentru prima dată un forum de cooperare China-Moldova în domeniul investițiilor în Moldova pentru a oferi o platformă antreprenorilor din cele două țări de a comunica între ei și de a explora oportunitățile de afaceri. Peste 20 de reprezentanți ai marilor companii chineze au participat la eveniment, fiind cea mai mare delegație de companii chineze care a vizitat Moldova în cei 32 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări. Prim-ministrul Recean s-a întâlnit cu acea delegație, ceea ce, de asemenea, reflectă pe deplin importanța deosebită pe care partea moldovenească o acordă aprofundării cooperării pragmatice dintre cele două țări.
După forum, antreprenorii din China și Moldova au continuat să se ancoreze și au fost obținute unele rezultate preliminare. În prezent, întreprinderile relevante din China din domeniul energiei noi participă activ la proiectul de licitație internațională pentru construcția de energie nouă de 165 MW (105 MW eolian + 60 MW solar), emis de Ministerul Energiei al Moldovei. Al doilea cel mai mare furnizor de software PDF din lume, Foxit Software China, a semnat un memorandum de cooperare cu Universitatea de Stat din Moldova, care permite oferirea gratuită Universității 14,000 de licențe de folosire pentru software-ul Foxit PDF. China Road & Bridge Corporation, Shandong Hi-speed Company și alte companii puternice de infrastructură finanțate de China sunt în mod activ cu sectorul infrastructurii relevante pentru a stabili contacte de afaceri și se străduiesc să exploateze punctele de cooperare din sectorul infrastructurii. Din activitatea Ambasadei, vedem că tot mai multe întreprinderi chineze sunt interesate de cooperarea cu partea moldovenească.
Din acest an, Ambasada Chinei în Moldova a organizat o serie de activități în domeniul culturii și artei. Care este impactul acestor activități asupra relațiilor bilaterale?
Ambasada noastră a organizat în acest an o varietate bogată de activități. La începutul anului, am participat la activitatea „Festivalul Primăverii Fericit” organizată de Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă”, iar Institutul Confucius al Universității Libere Internaționale din Moldova a organizat un spectacol cultural de Anul Nou Chinezesc, și, s-au emis pentru prima dată timbrele Anului Dragonului. Aceste activități menționate au făcut ca moldovenii, în special copiii, să cunoască mai multe despre cultura și obiceiurile de Anul Nou Chinezesc. În luna mai, ambasada noastră, împreună cu Muzeul Național de Istorie a Moldovei, am organizat o expoziție de cultură vestimentară chineză „Dialog în spațiu și timp”, prezentând publicului moldovean costumele etniilor Miao, Tibetană și Uigur din China, precum și cele din dinastia Ming, dinastia Qing și din epoca modernă. În septembrie, am organizat concertul în stil chinezesc „Rapsodia Dragonului”, în colaborare cu Orchestra Simfonica Națională a Companiei Teleradio-Moldova. La recepția oficială a noastră de Ziua Națională, am oferit și un spectacole, inclusiv arte marțiale, solo de acordeon, cântece populare și dansuri chinezești, ca poporul moldovean să aibă o înțelegere mai bună și clară a culturii chineze.
Aprecierea reciprocă a civilizațiilor corespunde bunăstării celor două popoare. De asemenea, ambasada va continua să promoveze mai multe grupuri culturale chineze remarcabile să vină în Moldova și să atragă studenți și turiști chinezi să vină aici pentru a comunica cu poporul moldovean prietenos și inteligent.
China este un susținător al unei rezolvări pașnice a conflictului dintre Rusia și Ucraina, și a depus multe eforturi pentru a rezolva conflictul cât mai curând posibil. Cum credeți că ar trebui să se pună capăt conflictului cât mai curând posibil?
În ceea ce privește conflictul, China a avut întotdeauna o poziție obiectivă și imparțială și a insistat pentru discuții și pace. În urmă cu câteva zile, ministrul chinez de externe dl Wang Yi a subliniat în cadrul dezbaterii generale a celei de-a 79-a sesiuni a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite că este încă dificil să se pună capăt crizei ucrainene și că sarcina cea mai urgentă este să se insiste asupra principiului „evitarea revărsări de pe câmpul de luptă, a escaladării luptelor și a stimulării situației” și să promoveze ca situația să se calmeze cât mai curând posibil. Ceea ce face China este să joace un rol constructiv în mediere, persuasiune și negociere, mai degrabă decât să adauge combustibil la foc și să profite de situație. În timpul sesiunii Adunării Generale, China, împreună cu Brazilia și alte țări din Sudul Global, a înființat un grup de „prieteni ai păcii”, cu scopul de a susține scopurile și principiile Cartei ONU, de a ajunge la un consens pentru o soluție politică la criză și de a contribui la realizarea perspectivelor de pace.
Moldova se află în imediata apropiere a Ucrainei, iar criza a avut un impact enorm asupra tuturor aspectelor societății moldovenești. Speră că, în situația complexă actuală, părțile vor putea discuta cât mai curând, astfel încât pacea să poată veni cât mai curând. China a stat întotdeauna de partea dreaptă a istoriei, a aderat la dezvoltarea pașnică și la cooperarea reciproc avantajoasă și promovează lumea spre pace, securitate, stabilitate, prosperitate și progres.