Zece localități din R. Moldova îşi vor putea renova Posturile de pompieri şi salvatori cu ajutorul UE
10:10 | 10.12.2024 Categorie: Regiuni
Chişinău, 10 dec. /MOLDPRES/. Zece localităţi din ţară vor putea să-şi renoveze Posturile teritoriale sau voluntare de pompieri și salvatori cu susţinerea unui proiect finanţat de Comisia Europeană. Termenul-limită de depunere a dosarelor este 24 decembrie 2024, transmite MOLDPRES.
Lucrările de renovare vor fi efectuate în cadrul Programului EU4 Moldova Reziliență – stat sigur, comunități puternice (EU4MR), un proiect de 1,5 ani finanțat de Comisia Europeană prin intermediul Serviciului Instrumente de Politică Externă (FPI) și implementat de Solidarity Fund PL în Moldova. Acesta se lansează ca parte a sprijinului Uniunii Europene pentru Republica Moldova în contextul intensificării procesului de integrare a Republicii Moldova în UE și scăderea securității geopolitice în regiune, agravate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Obiectivul general și rezultatul așteptat al proiectului EU4MR este de a crește reziliența Republicii Moldova la situațiile de urgență și potențialele amenințări de securitate. „În acest scop, vor fi consolidate capacitățile instituțiilor statului de a detecta și contracara potențialele situații de urgență și amenințări la securitate. De asemenea, reziliența comunităților locale va fi sporită prin stimularea oportunităților de dezvoltare locală care păstrează coeziunea socială și sporește încrederea în parcursul european al Republicii Moldova drept o perspectivă de modernizare și dezvoltare a țării”, explică un comunicat al proiectului.
Unul din componentele Proiectului „EU4Moldova Rezilientă – stat sigur, comunități puternice” prevede îmbunătățirea sistemului de protecție civilă la nivel local prin renovarea a unui număr de 10 Posturi Teritoriale sau Voluntare de Pompieri și Salvatori (PTSP/ PSPV), în comunități, fapt care va permite crearea unor condiții mai bune de organizare și funcționare a acestor unități de intervenție primară în situațiile de urgență sau excepționale.
Implementarea cu succes a proiectului va permite consolidarea rețelei de PSPV din țară de la 25 la 35 unități, creșterea capacităților acestora prin dotarea cu echipamente de intervenție și comunicare avansate, precum și ridicarea gradului de profesionalism al pompierilor voluntari din cadrul PSPV.
Sunt eligibile APL-urile de nivelul I care au în gestiune un PTSP sau un PSPV activ; au o populație de minim 3000 de locuitori; nu au beneficiat în ultimii doi ani de finanțări din partea Solidarity Fund în Moldova destinate aceleiași activități; confirmă disponibilitatea resurselor financiare, operaționale și umane necesare pentru implementarea proiectului.
În cazul în care, în data depunerii dosarului, localitatea are semnate acorduri de colaborare în privința activității PTSP sau PSPV, sau sunt în plin proces de amalgamare voluntară cu o localitate învecinată, va fi luat în considerare numărul populației din toate localitățile care sunt parte a acordurilor.