Trei proiecte de comunităţi energetice în R. Moldova, implementate până în 2027: „Suntem pe drumul cel bun pentru a construi un sistem energetic mai durabil"
08:40 | 14.12.2024 Categorie: Regiuni
Chişinău, 14 dec. /MOLDPRES/. Trei proiecte pilot de energie regenerabilă vor fi implementate în comunităţi din ţară, până la finele anului 2027. Despre asta s-a vorbit la un workshop dedicat comunităților energetice din Republica Moldova cu genericul „Dezvoltarea capacităților în domeniul factorilor tehnici și cerințelor necesare” organizat de către Agenția Germană pentru Energie, transmite MOLDPRES.
Evenimentul s-a desfășurat în contextul promovării și dezvoltării inițiativelor de energie regenerabilă la nivel local, cu scopul de a sprijini tranziția energetică și de a implica activ comunitățile energetice în producția și consumul rațional de energie.
„Comunitățile energetice reprezintă un element crucial al tranziției către o energie verde, oferind soluții practice integrate pentru reducerea vulnerabilităților energetice, diminuarea costurilor suportate de consumatori și implicarea activă a cetățenilor în procesul de producție și consum al energiei”, estimează Carolina Novac, secretar de stat la Ministerul Energiei.
Potrivit oficialului, Ministerul Energiei are mai multe realizări în ceea ce privește dezvoltarea comunităților de energie și promovarea surselor de energie regenerabilă. „Realizările majore din acest domeniu țin de modificările legislației pentru a introduce un cadru legal clar pentru înființarea comunităților de energie. La rândul său Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a elaborat un regulament care urmează a fi adoptat până la sfârșitul anului, care stabilește reguli și proceduri clare pentru gestionarea acestor comunități”, afirmă Carolina Novac.
„Cu sprijinul Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID), până la finele anului 2027 vor fi implementate trei proiecte pilot care au scopul de a demonstra viabilitatea economică, socială și tehnică a comunităților de energie regenerabilă, oferind modele aplicabile pentru implementare la nivel național”, a adăugat Novac.
Pe termen lung, Ministerul Energiei prioritizează îmbunătățirea cadrului legislativ existent pentru a elimina barierele în dezvoltarea proiectelor de energie comunitară și pentru a eficientiza procedurile administrative. Totodată, potrivit Carolinei Novac, Guvernul își reafirmă angajamentul de a facilita accesul la resurse dedicate, programe de formare și mecanisme de sprijin, încurajând participarea activă a tuturor actorilor implicați în consolidarea comunităților energetice. „Suntem pe drumul cel bun pentru a construi un sistem energetic mai durabil, mai accesibil și mai eficient pentru toți cetățenii Republicii Moldova”, a remarcat Carolina Novac.
La atelierul de lucru dedicat Comunităților energetice au participat reprezentanți ai autorităților locale din Volintiri, Nisporeni, Tomai, Filipeni, Zubrești, Puțintei, Strășeni, Mândrești, precum și reprezentanții instituțiilor cheie din sectorul energetic național, Ministerul Energiei, Centrul Național pentru Energia Durabilă (CNED), Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE), operatori ai sistemului de distribuție de energie și parteneri internaționali de dezvoltare, precum și reprezentanții partenerilor de dezvoltare precum şi reprezentanţi ai UNDP, USAID, GIZ și diverse ONG-uri, care susțin proiectele de energie regenerabilă și dezvoltarea comunităților de energie.