ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Biblioteca Naţională a lansat expoziția tematică „Crăciunul în Europa – sărbătoarea care ne unește”

08:49 | 14.12.2024 Categorie: Cultură

Chişinău, 14 dec. /MOLDPRES/. În contextul sărbătorilor de iarnă, precum şi a promovării valorilor europene prin lectură, Biblioteca Națională a Republicii Moldova organizează expoziția tematică „Crăciunul în Europa – sărbătoarea care ne unește”, ce va putea fi vizitată până în data de 15 ianuarie 2025, transmite MOLDPRES.

„Nașterea Domnului este prilejul unei sărbători care aduce multă bucurie în sufletele oamenilor, aceștia urmând tradiţii şi obiceiuri adaptate culturii lor, vechi de ani de zile. În diverse țări din Europa este sărbătorită în diverse moduri – cu tradiții în care există asemănări între popoare, dar și cu deosebiri. Expoziția își propune să reunească variatele semnificații, simboluri și expresii ale Crăciunului, să insufle publicului emoțiile specifice acestei sărbători”, explică organizatorii. 

Printre documentele expuse se regăsesc: „În seara de Crăciun” de Ion Pas (1922), „Crăciunul vine la toți = Christmas Is Coming to All of Us” de Gabriela-Gutiera MOLDOVAN, „Cele mai frumoase povești de Crăciun” de Stefania Leonardi Hartley, „Marea carte a Crăciunului”, „Enciclopedia Crăciunului” de Gerry Bowler și alte documente din colecțiile Bibliotecii Naționale.

Expoziția reunește circa 200 de cărți dedicate magiei Crăciunului, din care doritorii vor afla istoria apariției și răspândirii acestei sărbători, curiozități și superstiții  din diferite țări, colinde, poezii și cântece, rețete culinare interesante pentru masa de Crăciun, decorațiuni neobișnuite pentru brad, ilustrate și cărți poștale. 

Documentele sunt sistematizate în zece compartimente:  Originea și istoria Crăciunului; Magia Crăciunului în simboluri;  Colinde pentru suflete, imnuri pentru inimi bune;  O, brad frumos, o, brad frumos...;  Obiceiuri și tradiții de Crăciun în Europa; Tradiții culinare pentru masa de Crăciun; Felicitări și cărți poștale de Crăciun; Crăciunul în artele plastice; Personajele Crăciunului; În lumea poveștilor de Crăciun.

Expoziția este amplasată în spațiul expozițional de la parterul instituției, blocul central (str. 31 August 1989, nr. 78 „A”) și poate fi vizitată până în data de 15 ianuarie 2025, conform programului de activitate al Bibliotecii Naţionale.

img24010313

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!