ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Produsul Intern Brut, în creștere în perioada ianuarie-septembrie 2024. Vicepremierul Dumitru Alaiba accentuează necesitatea diversificării economiei și continuarea reformelor

16:17 | 16.12.2024 Categorie: Economie

Chişinău, 16 dec. /MOLDPRES/. Produsul Intern Brut a constituit în perioada ianuarie-septembrie curent 233,1 miliarde de lei, prețuri curente de piață, fiind în creștere (în termeni reali) cu 0,6% față de același interval din 2023, transmite MOLDPRES. 

Potrivit Biroului Național de Statistică (BNS), creșterea PIB în perioada de referință a fost cauzată de activități precum informații și comunicații, activități financiare și asigurări, industria prelucrătoare, producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat, construcțiile, comerțul cu ridicata și cu amănuntul, întreținerea și repararea autovehiculelor și a motocicletelor. 

Pe de altă parte, influență negativa asupra evoluției PIB au avut agricultura, silvicultura și pescuitul, transport și depozitare, tranzacții imobiliare. Totodată, impozitele nete pe produs, cu o pondere de 13,8% la formarea PIB s-au redus cu 1,3 %, generând reducerea PIB cu 0,2%.

Din păcate, seceta din agricultură a afectat creșterea economică. În trimestrul al treilea, producția agricolă a înregistrat o scădere semnificativă de 17%. În schimb, multe alte sectoare au înregistrat evoluții pozitive:
industria prelucrătoare, industria extractivă, construcții, informații și comunicații, HORECA, producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat”, a afirmat vicepremierul Dumitru Alaiba.

Oficialul a punctat că investițiile companiilor moldovenești sunt în creștere cu 12% în nouă luni ale anului curent, iar investițiile totale s-au majorat cu 6,8%. Cu toate acestea, involuția din agricultură a încetinit ritmul de creștere economică, astfel încât, în perioada ianuarie-septembrie, PIB-ul a crescut cu 0,6%.

„Nu renunțăm! Această situație evidențiază, mai mult ca niciodată, necesitatea diversificării economiei și continuarea reformelor pe care le promovăm. Și aici ne va veni în ajutor Planul de Creștere Economică, care prin investiții foarte concrete ne va sprijini în atingerea obiectivului nostru de creștere economică de 8-10%, atât de necesară! În acest context, orice obstacol impus unui antreprenor, orice tratament abuziv sau blocaj al activității, indiferent de amploare, din partea oricărei instituții de stat, trebuie considerat o tentativă de sabotare a economiei naționale”, a conchis Dumitru Alaiba.

PIB-ul (produsul intern brut) este principalul indicator de măsurare a unei economii și reflectă suma valorii de piață a tuturor mărfurilor și serviciilor destinate consumului final, produse în toate ramurile economiei în interiorul unei țări în decurs de un an.

img24010380

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!