Echipamentele pentru modernizarea Stației Electrice Chișinău au fost livrate în proporție de 75%
10:55 | 17.12.2024 Categorie: Economie
Chişinău, 17 dec. /MOLDPRES/. Echipamentele necesare pentru desfășurarea lucrărilor de modernizare a Stației Electrice Chișinău au fost livrate în proporție de aproximativ 75%. Lucrările de construcție au fost inspectate luni, 16 decembrie, de către Secretarul de Stat al Ministerului Energiei, Constantin Borosan, care a cerut a urgentarea acestora, transmite MOLDPRES.
La Stația Electrică Chișinău, unde se va conecta Linia electrică de înaltă tensiune Vulcănești-Chișinău, urmează a fi construite patru autotransformatoare de mare capacitate, o nouă celulă de 330 kV, conectată la noile autotransformatoare de și extinsă instalația existentă, precum și instalată încă o celulă pentru LEA Vulcănești-Chișinău.
Constantin Borosan a discutat progresul lucrărilor și provocările legate de implementarea proiectului, în special cele de natură tehnică, precum achiziționarea echipamentelor necesare și eficientizarea proceselor interne. „Companiile implicate în realizarea lucrărilor vor intensifica comunicarea între entitățile cheie ale proiectului”, a declarat Constantin Borosan.
Directorul Unității Consolidate pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Energeticii, Ruslan Surugiu, a afirmat că echipamentele necesare pentru desfășurarea lucrărilor de modernizare a Stației Electrice Chișinău au fost livrate în proporție de aproximativ 75%. Prin urmare, se așteaptă urgentarea îndeplinirii tuturor lucrărilor necesare.
Modernizarea Stației Chișinău 400/330 kV face parte dintr-un proiect amplu de dezvoltare a sectorului energetic din Republica Moldova. Lucrările, împreună cu extinderea Stației Electrice Vulcănești, vor permite întărirea conexiunii electrice cu România și racordarea liniei electrice aeriene Isaccea-Vulcănești-Chișinău 400 kV la infrastructura energetică din zona centrală a țării, inclusiv în municipiul Chișinău, ocolind Centrala termoelectrică moldovenească, MGRES, situată în regiunea transnistreană.
Proiectul este finanțat de Banca Mondială și implementat de către Unitatea Consolidată pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Energeticii.