Rolul societății civile în promovarea și monitorizarea agendei europene a Republicii Moldova, discutat la Parlament
19:53 | 17.12.2024 Categorie: Politică
Chişinău, 17 dec. /MOLDPRES/. Consolidarea eforturilor comune de cooperare cu societatea civilă pentru asigurarea unui grad mai înalt de transparență a procesului legislativ și accelerarea obiectivului național de integrare europeană a Republicii Moldova i-a reunit marți, 17 decembrie, la Chișinău pe aproximativ 100 de reprezentanți ai societății civile la o conferință anuală desfășurată la Parlament, informează MOLDPRES.
La eveniment au participat vicepreședinta Paramentului Doina Gherman, deputați, șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks, conducerea Secretariatului Parlamentului, reprezentanți ai partenerilor de dezvoltare, experți europeni și peste 100 de reprezentanți ai societății civile.
În cadrul celor trei sesiuni de discuții, participanții au abordat subiecte referitoare la bunele practici de cooperare dintre Parlament și societatea civilă; a fost subliniat rolul esențial al societății civile în promovarea și monitorizarea agendei europene a Republicii Moldova, în special cooperarea în procesul actual de screening al țării noastre, la etapa de negocieri pentru integrare europeană.
În debutul conferinței, vicepreședinta Parlamentului, Doina Gherman, a menționat că Parlamentul depune continuu eforturi în vederea consolidării parteneriatului cu societatea civilă. „Atestăm o participare mai eficientă a părților interesate în procesul de luare a deciziilor în forul legislativ. Evident că este încă mult de lucru, inclusiv la îmbunătățirea colaborării noastre, dar cred că vom fi cu toți de acord că dinamica este una pozitivă. Acum este nevoie de mai multă unitate, viziune, proactivitate și așteptăm ca societatea civilă, dar și Parlamentul, fiecare deputat în parte să fie mai bine organizat și, împreună, să funcționăm că un mecanism unitar pentru a accelera procesul nostru de aderare la Uniunea Europeană”, a remarcat Gherman.
Șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks, a menționat că societatea civilă este partenerul de bază care poate sprijini activitatea legislativului și care joacă un rol crucial în calitate de consilier și de supraveghetor pentru factorii de decizie pe parcursul procesului de aderare la UE. „Noi vom susține în continuare atât autoritățile publice centrale și locale, cât și societatea civilă din Republica Moldova în realizarea reformelor necesare pentru a deveni stat membru al comunității europene”, a opinat Mažeiks.
În marja discuțiilor, deputatele Marina Morozova și Ina Coșeru s-au referit la îmbunătățirea cooperării cu societatea civilă prin implementarea mecanismului Consiliului de experți și la activitatea parlamentară în procesul de integrare europeană a țării.
Propunerile formulate de reprezentanții societății civile pe parcursul celor trei sesiuni de discuții urmează a fi sistematizate, iar, ulterior, examinate de către deputați.