ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Situația energetică în regiunea transnistreană a fost discutată în Parlament

10:34 | 18.12.2024 Categorie: Economie

Chişinău, 18 dec. /MOLDPRES/. Situația energetică în regiunea transnistreană, mun. Bender/Tighina și în localitățile din Zona de Securitate, în contextul stării de urgență a fost discutată ieri de membrii Comisiei speciale de monitorizare și control parlamentar asupra realizării politicii de reintegrare a Republicii Moldova, informează MOLDPRES.

La discuția prezidată de președintele Comisiei speciale, Roman Roșca, au mai participat viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, reprezentanți ai Ministerului Energiei, ai Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Ministerului Educației și Cercetării, Biroului politici de reintegrare, Inspectoratului General al poliției,  Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, Administrației Naționale a Penitenciarelor, Comisiei Unificate de Control și Avocatului Poporului. Totodată, la ședință au participat și reprezentanții SA „Moldovagaz”, „Premier Energy” și ai „RED-Nord”.

De asemenea, la ședința Comisiei speciale de monitorizare și control parlamentar asupra realizării politicii de reintegrare a Republicii Moldova au participat și reprezentanții consiliilor raionale Dubăsari, Căușeni, Anenii Noi, precum și primarii localităților din Zona de Securitate, care sunt asigurați cu energie electrică sau gaze din rețele deservite de așa-numitele structuri de la Tiraspol.

Discuțiile s-au axat pe situația energetică în regiunea transnistreană, mun. Bender/Tighina și în localitățile din Zona de Securitate și riscurile care pot apărea urmare a sistării livrărilor de gaze naturale în regiunea transnistreană și mun. Bender/Tighina de către „Gazprom”, precum și asigurarea funcționării și stabilității sectorului energetic pe întregul teritoriu al Republicii Moldova.

Obiect al discuțiilor a constituit evoluția situației din domeniul energetic în contextul instituirii stării de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova, începând cu data de 16 decembrie 2024, modalități de intervenție în diverse scenarii, necesități de asistență pentru a asigura protecția persoanelor din grupurile de risc sporit și buna funcționare a instituțiilor naționale interconectate cu sistemele de livrare a gazelor naturale și de furnizare a energiei electrice de pe malul stâng al Nistrului și din mun. Bender/Tighina, inclusiv, instituții educaționale, penitenciare, centre de plasament, spitale ș.a.

Astfel, a fost evocată disponibilitatea partenerilor internaționali de a oferi asistența umanitară de resort în eventuale situații de criză, iar, în acest sens, subdiviziunile teritoriale și autoritățile publice locale din Zona de Securitate au fost îndemnate să identifice o listă a bunurilor de primă necesitate pentru a fi solicitat suportul de profil din resursele disponibile.

De luni, 16 decembrie curent, pe întreg teritoriul Republicii Moldova a fost instituită stare de urgență pentru o perioadă de 60 de zile, în legătură cu potențiale riscuri de insuficiență a resurselor energetice.

Comisia parlamentară specială de monitorizare și control parlamentar asupra realizării politicii de reintegrare a Republicii Moldova a fost creată în 2021, la propunerea președintelui Parlamentului, Igor Grosu. Obiectivul acesteia este de a monitoriza și de a evalua situația privind politicile de reintegrare și de a elabora propuneri și recomandări care ar permite redobândirea încrederii și apropierea cetățenilor de pe ambele maluri ale Nistrului.

img24010442

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!