Purtătorul de cuvant al Guvernului explica cine a provocat criza energetică și cum intervin autoritățile pentru a nu lăsa cetățenii fără lumină
21:55 | 23.12.2024 Categorie: Societate
Chişinău, 23 dec. /MOLDPRES/. Situația actuală din sectorul energetic a fost influențată direct de atacurile asupra infrastructurii din Ucraina. Bombardarea stației din Podolsk de către forțele rusești a afectat funcționarea centralei de la Cuciurgan. În prezent, doar două turbine sunt operaționale, iar capacitatea de producție este limitată, a menționat purtătorul cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, care a venit cu mai multe precizări cu referire la o eventuală criză energetică, informează MOLDPRES.
„Vrem să vă asigurăm că autoritățile lucrează intens pentru a gestiona eficient această situație”, a menționat Daniel Vodă, care a susținut că a primit numeroase întrebări din partea presei și a cetățenilor.
De ce nu avem suficientă energie de la Cuciurgan?
„Situația actuală a fost influențată direct de atacurile asupra infrastructurii energetice din Ucraina. Bombardarea stației din Podolsk de către forțele ruse a afectat funcționarea centralei de la Cuciurgan. În prezent, doar două turbine sunt operaționale, iar capacitatea de producție este limitată.
Acest lucru ne determină să ne adaptăm rapid și să găsim soluții pentru a asigura continuitatea furnizării de energie de pe piața românească”, a explicat Vodă.
Autoritățile îndeamnă cetățenii să economisească energia electrică. „Fiecare gest de economisire contează enorm”, a precizat Vodă.
Cum putem ajuta?
Premierul Dorin Recean a subliniat că solidaritatea și responsabilitatea fiecăruia vor face diferența. Pentru a reduce presiunea asupra sistemului energetic, cetățenii sunt îndemnați să economisească energia mai ales în orele de vîrf: 7:00-11:00 dimineața; 18:00-23:00 seara.
Tot astăzi, Ministerul Energiei a precizat că pentru a garanta livrarea de energie electrică fără întreruperi pe malul drept al Nistrului este necesar de acoperit sarcina de consum care iarna atinge valori de până la 850 MW în orele de vârf. Astfel, pe malul drept al Nistrului, vor fi mobilizate toate sursele interne de producere - centralele electrice cu termoficare ale Termoelectrica și CET Nord, care vor acoperi baza de consum de circa 200 MW. CET-urile dispun de rezerve pentru a-și crește capacitatea de producere. Încă 100 MW deja au fost contractați de către Energocom de la Centrala Nuclearelectrică de la Cernavodă din România la preț plafonat. Alte 100 MW urmează a fi contractați de la Centrala Termoelectrică de la Brazi a OMV Petrom. Centrala Hidroelectrică de la Costești-Stânca poate acoperi până la 10 MW în bandă.