Energocom: În primele zece zile din an, energia electrică a fost procurată la un preț mediu ponderat de 110 euro/ MWh
15:22 | 10.01.2025 Categorie: Economie
Chişinău, 10 ian. /MOLDPRES/. În primele zece zile din acest an, Energocom a procurat o cantitate totală de energie electrică de circa 137 mii MWh, la preț mediu ponderat de 110,83 euro/ MWh, transmite MOLDPRES.
Potrivit „Energocom”, cea mai mare parte din energie - 31,86 la sută a fost procurată în baza contractelor bilaterale, care au fost încheiate cu întreprinderi din România. CET-urile din R. Moldova au produs 30,33 la sută din energie. Alte 25,65% au fost achiziționate de pe platforma OPCOM din România. Ponderea energiei regenerabile a fost de 12,16%.
SA Energocom a anunțat că, în primele zile din acest an, pentru onorarea obligație de serviciu public, a făcut achiziții de energie electrică în baza următoarelor reglementări: în calitate de furnizor central de energie electrică; în conformitate cu dispoziția Comisiei pentru Situații Excepționale; în baza contractelor bilaterale și de pe bursă.
Astfel, în calitate de furnizor central de energie electrică, desemnat de Guvern, compania achiziționează energia produsă de centralele electrice de termoficare urbane și de la centralele electrice regenerabile care au statul eligibil la tarif stabilit de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică.
Totodată, conform Dispoziției nr. 1 a Comisiei pentru Situații Excepționale din 27 decembrie 2024, Energocom cumpără în baza contractelor bilaterale energia regenerabilă de pe piața liberă, „la prețul plafon ce nu va depăși cel mai mic preț al energiei electrice pe care îl are furnizorul cu obligație de serviciu public în are în baza contractelor bilaterale cu producătorii de energie”.
Energocom mai procură energie electrică în baza contractelor bilaterale și accesând platforma de tranzacționare OPCOM din România.
Din 1 ianuarie 2025, malul drept al Nistrului nu mai primește energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan, după ce concernul rus Gazprom a sistat livrările de gaze naturale în Republica Moldova. În aceste condiții, consumul este acoperit din surse interne și din import.