ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Președinta Maia Sandu, după ședința CSS: „Scopul acestei crize umanitare provocate de Kremlin pe malul stâng este generarea unei crize politice pe malul drept și escaladarea situației”

14:22 | 14.01.2025 Categorie: Politică

Chişinău, 14 ian. /MOLDPRES/. Consiliul Suprem de Securitate (CSS) s-a întrunit marți, 14 ianuarie, în ședință. La finele acesteia, șefa statului, Maia Sandu, a anunțat acțiunile ce vor fi întreprinse de autorități și măsurile de asistență pentru populația de pe cele două maluri ale Nistrului în contextul crizei energetice, comunică MOLDPRES.

Guvernul s-a oferit să cumpere gaze pentru malul stâng al Nistrului

Președinta a menționat că autoritățile de la Chișinăul au sesizat Tiraspolul încă din luna noiembrie 2024 pentru a discuta situația și pentru a elabora soluții de evitare a crizei energetice. Răspunsul, însă, a fost de fiecare dată negativ.

În mod constant au refuzat elaborarea acestor soluții și a fost refuzat și ajutorul propus de vecini. Au fost expuse condiționări și alte lucruri total irelevante pentru această situație. Guvernul s-a oferit chiar să cumpere gaz pentru malul stâng. De asemenea, Chișinăul a spus foarte clar că, dacă sunt pacienți în stare complicată, aceștia pot fi transferați în spitalele de pe malul drept. Și această ofertă a fost refuzată; nici nu au permis accesul ambulanțelor în regiune”, a spus Sandu.

Scopul acestei crize umanitare provocate de Kremlin pe malul stâng este generarea unei crize politice pe malul drept și escaladarea situației”

Șefa statului a menționat că scopul acestei crize umanitare provocate de Kremlin pe malul stâng este generarea unei crize politice pe malul drept și escaladarea situației.

Federația Rusă, în ultimii ani, a întreprins mai multe încercări și acțiuni de destabilizare a situației pe malul drept și a încercat de fiecare dată să implice regimul de la Tiraspol în aceste acțiuni de destabilizare. Ceea ce se întâmplă acum este și o formă de presiune care vine de la Kremlin asupra regimului de la Tiraspol, pentru ca acesta să fie mai cooperant. Nu este pentru prima dată când ne confruntăm cu aceste situații. Cetățenii Republicii Moldova au mai trecut prin asemenea lovituri provocate de Rusia: atunci când ne-am confruntat cu blocada exportului de vinuri, când a fost blocat exportul de fructe către Federația Rusă. Am mai avut situații de folosire a energiei pentru șantaj. Am trecut prin toate aceste situații pentru că am fost uniți, înțelepți și solidari, și asta trebuie să facem și acum”, a opinat președinta.

Soluțiile discutate la CSS

Maia Sandu a anunțat soluțiile discutate astăzi de membrii Consiliului Suprem de Securitate, printre care se numără: finalizarea liniilor de tensiune înaltă Chișinău-Vulcănești până la sfârșitul anului 2025 și sporirea investițiilor în energia regenerabilă.

Președinta a specificat că, în următoarea perioadă, ar putea crește sprijinul pentru cetățeni și pentru agenții economici afectați, prin acordarea unor vouchere energetice și compensații.

Oferirea acestor compensații către agenții economici are și scopul de a preveni creșterea prețurilor. Pe de o parte, ne dorim să nu sufere competitivitatea agenților economici, iar pe de altă parte, vrem să prevenim creșterea prețurilor. Tocmai de aceea vine acest program care să compenseze parțial, până la 50%, costurile suplimentare și să ajute agenții economici să implementeze tehnologii mai bune. Voucherele vin să ajute, în special, gospodăriile vulnerabile să-și optimizeze și să-și reducă cheltuielile pentru energie electrică”, a precizat Maia Sandu.

Șefa statului a comunicat că de compensații vor beneficia peste 600 mii de gospodării și a îndemnat cetățenii să fie uniți în efortul de a economisi energie electrică.

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a convocat ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS)  marți, 14 ianuarie, la care s-a discutat situația din sectorul energetic și măsurile de asistență pentru populație.

img25000279

img25000279

img25000279

img25000279

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!