ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Ungheni a fost deschis un centru pentru protecția supraviețuitoarelor violenței

10:44 | 31.01.2024 Categorie: Regiuni

Chişinău, 31 ian. /MOLDPRES/. Un centru regional pentru protecția supraviețuitoarelor violenței a fost deschis la Ungheni cu suportul Japoniei și Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). Acesta va oferi cazare și asistență pentru fetele și femeile din raionul Ungheni și raioanele învecinate, transmite MOLDPRES.

Centrul de la Ungheni are o capacitate de șase camere/18 paturi și oferă cazare până la jumătate de an, iar în cazuri excepționale, până la un an. Pentru beneficiare este prevăzută asistență juridică și socială, consiliere psihologică și vocațională, educație financiară, digitală și pentru însușirea deprinderilor de viață independentă. Estimativ, de serviciile centrului regional vor beneficia anual peste 150 de persoane, dintre care 35 vor fi și cazate.

„Japonia promovează conceptul de securitate umană în cadrul asistenței sale umanitare și de dezvoltare. Prin acest concept, punem accentul pe necesitatea de a proteja persoanele din grupurile cele mai vulnerabile și de a le abilita, astfel încât să se poată întreține singure și demnitatea umană să fie păstrată. Sper din toată inima ca femeile și fetele să se simtă în siguranță fizică și emoțională odată ce vor avea acces la serviciile acestui centru, care le va oferi un mediu de sprijin și încurajare. De asemenea, sper că împreună putem reuși să diminuăm considerabil violența în bază de gen prin abilitarea femeilor și fetelor și prin promovarea schimbării”, a declarat la eveniment Yoichiro Yamada, ambasadorul Japoniei în Republica Moldova.

Clădirea în care se află adăpostul a fost renovată și dotată în cadrul unui proiect finanțat de Guvernul Japoniei prin Fondul ONU pentru Securitate Umană și implementat de PNUD, în parteneriat cu Organizația Internațională pentru Migrație. Bugetul alocat, în valoare de aproximativ 60 mii de dolari, a permis transformarea clădirii unui centru comunitar într-un adăpost. Spațiul a fost renovat și restructurat, astfel încât acesta să corespundă standardelor de calitate și să fie accesibil pentru persoanele cu dizabilități. Echipa Centrului a fost instruită, pentru a oferi servicii calitative supraviețuitoarelor violenței în bază de gen și altor beneficiare.

„Înființarea Centrului Regional de Asistență și Protecție a Femeilor Supraviețuitoare ale Violenței în Familie la Ungheni, realizată prin eforturile de colaborare ale partenerilor locali și internaționali, aduce un sentiment de alinare, știind că va oferi sprijinul atât de necesar pentru mai bine de 150 de femei care au supraviețuit violenței în bază de gen și altor forme de abuz. Suportul multidimensional oferit, în special prin serviciile juridice, sociale și de sănătate mintală, precum și prin intermediul echipei mobile, este o inovație care reflectă pe deplin abordarea cuprinzătoare a securității umane pe care o promovăm la PNUD”, a estimat Daniela Gasparikova, reprezentanta rezidentă PNUD în Republica Moldova.

Violența de gen continuă să fie răspândită în Republica Moldova. Chiar dacă țara are politici solide și un cadru legal pentru prevenirea și abordarea violenței de gen, rata ridicată a violenței între parteneri (73%) arată discrepanța dintre politici și experiențele trăite de fete și femei. Peste o treime dintre femeile cu vârsta de peste 15 ani au trăit experiența violenței fizice și/sau sexuale din partea partenerului.

img24000649

img24000649

img24000649

img24000649

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!