ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

UE anunță un sprijin de 60 mil de euro pentru R. Moldova. Ursula von der Leyen: „Așteptăm cu nerăbdare deschiderea negocierilor de aderare în anul 2025”

17:15 | 10.12.2024 Categorie: Economie

Chişinău, 10 dec. /MOLDPRES/. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat astăzi un sprijin de 60 milioane de euro pentru Republica Moldova. Banii sunt acordați pentru reforma sistemului de justiție și stabilitatea economică. Anunțul a fost făcut de oficialul european în urma unei întrevederi cu șefa statului Maia Sandu, la Bruxelles, informează MOLDPRES.

Ursula von der Leyen a declarat că așteaptă cu nerăbdare deschiderea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană în anul 2025.

„Președinta Maia Sandu luptă cu inima și sufletul pentru viitorul european al Moldovei. Suntem pe deplin alături. Astăzi am anunțat 50 de milioane de euro pentru a sprijini reformele și stabilitatea economică. De asemenea, așteptăm cu nerăbdare deschiderea unui grup esențial de negocieri de aderare în anul 2025”, a subliniat Ursula von der Leyen.

Oficialul european s-a referit și la reformarea sistemului de justiție. „Republica Moldova se angajează să își reformeze sistemul de justiție pe drumul său către UE. Evaluarea integrității judecătorilor și procurorilor este esențială pentru asigurarea statului de drept. Am discutat despre o foaie de parcurs pentru a accelera verificarea judecătorilor și am mărit sprijinul UE pentru aceasta la 10 milioane de euro”, a remarcat Ursula von der Leyen.

La rândul său, șefa statului Maia Sandu a specificat că, la Bruxelles, a discutat cu Ursula von der Leyen, despre reformele care apropie Republica Moldova de UE.

„Am convenit să accelerăm reforma justiției. Evaluarea integrității judecătorilor și procurorilor rămâne prioritară. Mergem spre Uniunea Europeană pentru că ne dorim o viață mai bună pentru fiecare dintre noi, iar prietenii noștri europeni ne sunt alături în acest efort. Am discutat, de asemenea, despre investițiile europene care îmbunătățesc viața moldovenilor prin crearea de locuri de muncă, modernizarea drumurilor, dezvoltarea satelor și consolidarea securității energetice. Împreună, construim o Moldovă europeană, astfel încât fiecare cetățean să simtă o schimbare în bine”, a precizat Maia Sandu.

În perioada 10-11 decembrie, președinta Maia Sandu efectuează o vizită de lucru la Bruxelles pentru a se întâlni cu noua conducere a instituțiilor europene.

Agenda include întrevederi cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, președintele Consiliului European, António Costa, președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, și Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Kaja Kallas. Vizita reflectă angajamentul reînnoit al Republicii Moldova de a avansa pe calea aderării la Uniunea Europeană, și de a crește nivelul de trai al cetățenilor printr-o cooperare strânsă cu partenerii europeni.

Președinta Maia Sandu va discuta despre integrarea economiei Republicii Moldova în piața unică europeană, atragerea investițiilor, finanțarea proiectelor de infrastructură și sprijinirea întreprinderilor mici și mijlocii, pentru a crea locuri de muncă bine plătite și a îmbunătăți viața oamenilor.

Pe agenda vizitei se află și continuarea reformelor în justiție, combaterea corupției și consolidarea statului de drept. Președinta Sandu va pune, de asemenea, accent pe securitatea energetică și asigurarea unor surse de energie stabile pentru toți locuitorii. În cadrul vizitei, este planificată și o întrevedere cu Secretarul General al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), Mark Rutte, unde vor fi abordate relațiile dintre Republica Moldova și NATO, un parteneriat de 30 de ani, precum și aspecte legate de securitatea regională.

img24010156

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!